“Hoe kom je dáár nu bij?”

Hoe vaak ik die vraag de laatste tijd niet heb gehoord. Mijn keuze voor de politiek maakte nogal wat los. Eerst theaterdirecteur, daarna horecaondernemer, nu lijsttrekker en straks misschien zelfs wethouder, hoe logisch is dat? Eerlijk is eerlijk: toen ik gevraagd werd door VVD-Leefbaar Uden, heb ik in eerste instantie vriendelijk bedankt. Zonder er ook maar een seconde over na te denken, gooide ik de deur dicht. Dat hart op de tong hè … Tja, qua politieke correctheid heb ik nog wat te leren.

Maar hoe langer ik erover nadacht, hoe enthousiaster ik werd. Als geboren en getogen Udenaar ben ik enorm begaan met alles wat hier speelt. Altijd geweest ook. Hoe mooi is het dan als je de kans krijgt om daar echt iets mee te doen. Om van betekenis te zijn voor Uden en de Udenaren. Natuurlijk moet je daarvoor de juiste bagage hebben. Ik wil niet zeggen dat ik alles in huis heb, maar wél de bagage van het leven. Bovendien heb ik als theaterdirecteur en ondernemer veel geleerd en meegemaakt. En ik kan echt met allerlei soorten mensen door één deur.
Maarten Prinsen

Daarom besloot ik na een paar nachtjes slapen opnieuw het gesprek aan te gaan. Het resultaat kent u. Vervolgens zijn we gelijk aan de slag gegaan. Ik woon alle fractie- en coalitievergaderingen bij, ben op 5 oktober geïnstalleerd als burgerraadslid en heb het geluk om gecoacht te worden door René Peerenboom. Maar wat ik nog het allermooiste vind: sinds dit bekend werd, ben ik op straat ontelbare keren aangesproken. Door allerlei mensen. Mensen met ideeën, vragen, wensen en meer. Daarmee wordt het voor mij allemaal nog concreter. En vooral leuker.

Een vraag die nog vaak voorbijkomt, is of ik nu stop met café Meneer Prinssen. Het antwoord is nee, zeker niet. Ik heb er mijn ziel en zaligheid in gelegd en blijf dat doen, alleen op een andere manier. Minder met een dienblad in de hand, maar wel als de gastheer die mensen op de juiste momenten een warm welkom biedt. Dat lukt, want ik heb een geweldig team en een gouden bedrijfsleider. Ik word nu gedwongen om het voornemen dat ik al langer had – namelijk de bediening aan anderen overlaten – echt in de praktijk te brengen. De eerste stappen zijn gezet. En het voelt goed!

Maarten Prinssen

Uden, oktober 2017